. Menu Berbuka #15: Ketam Masak Lemak Cili Api .
Assalamualaikum kawan-kawan semua :))
Sepanjang Ramadhan ni memang akan banyak la post mamanea pasal makanan dan menu berbuka . hehe . At least Ramadhan tahun depan, mamanea just refer je la resepi-resepi yang dah tercatat dalam blog ni, kans? :)) . Kawan-kawan pun boleh try resepi-resepi ringkas mamanea ni .
Oke-oke harini dah setengah bulan kita puasa . Untuk habiskan sebulan berpuasa ni, pening jugak la fikir pasal apa yang nak dimasak, kans? Semalam time kemas-kemas peti ais, mamanea terpandang incik-incik crabs yang sedang membeku dalam peti ais tu . Dan-dan la idea memasak datang!! Yayy harini nak buat Ketam Masak Lomak Cili Api! Sebenarnya mamanea tak pernah lagi masak resepi masak lemak ni . Datang kerja mintak resepi dekat akak ni . Dapatlah idea-idea sikit . Then tanya dekat incik google pulak . Study punya study oke senang!! hehe . Mintak-mintak la jadi masakan mamanea kali ni . First time nak try ni . hehe . Jom cekidout hasilnya tanpa mengira rasanyaaa . hahahah :
. Menu Berbuka #15: Ketam Masak Lemak Cili Api .
. gambar di bawah bertujuan untuk menunjuk-nunjuk cili api mamanea yang dipetik dari pokok yang mamanea tanam!! weehooo!! (psstpsst serai tu walid tanam . kecik lagi dah kena cabut . hehe)
Bahan-bahan:
- 3 ekor Ketam - dipotong dua
- 1 cawan Santan - kurang pekat
- 1 helai Daun Kunyit - dihiris nipis
- 2 keping Asam Keping
- 1 ulas Bawang besar - dikisar
- 3 ulas Bawang putih - dikisar
- 1 1/2 inci Halia - dikisar
- 5 biji Cili Api - dikisar (nak letak banyak pun boleh kalau nak lagi pedas)
- Sedikit serbuk kunyit (nak guna kunyit hidup pun boleh dan dikisar)
- 2 batang Serai - diketuk
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
Cara-cara:
- Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi bersama sedikit air . Masak hingga pekat
- Kemudian masukkan santan, serai, asam keping, garam, dan daun kunyit (tambah air jika perlu)
- Kacau sentiasa hingga mendidih dan masukkan ketam
- Kecilkan api dan biar hingga mendidih dan ketam masak
- Tutup api dan sedia dihidang!!
Sangat senang dan simple kans? Jom la try . **Jangan lupa sentiasa kacau supaya santan tadi tak pecah minyak tau** . Selamat mencuba!! Tenks sudi baca entry mamanea ^_^
: walid kata : "sedapp la mama!! macam orang negeri sembilan buat wooo" . mamanea dalam hati : "ermm masak lemak ni masakan orang nogori ke?? ooo baru tahuu . ehek :
Uiiii sodapnyaa
ReplyDeletehehe...sodap smpai tak cukup...:P
Deletemmg sedap..lg2 masak cili api..:-)
ReplyDeletetambah pulak cili api yang tanam sendiri...hehehehe...kan kan kan???
Delete