. Mamaneamade .

Posted by shukriah sharuddin at 22:17
Assalamualaikum :)

Aikk apa dia tu 'mamaneamade?' . Hehe cer teka cer teka! 'Mamaneamade' tu macam sesuatu yang mamanea buat menggunakan tangan mamanea sendiri . Amboi susah betul la nak explain . Selalu kan orang cakap homemade la handmade la . Haa macamtu la . Apa yang mamanea dah buat? Erm baru-baru ni terfikir nak buat sendiri flash card ABC dekat Amnea . Sedia maklum, flash card ni ada saja jual bersepah-sepah di kedai . Di internet pun ada orang jual . Tapi mamanea nak jugak buat sendiri! Bukan sebab mamanea rajin atau tak mampu nak beli (ala murah saja kan harga di kedai) tapi sebab mamanea suka dan minat! ^_^y . 

Jom tengok hasil kerja tangan mamanea . Tidak lah secantik mana . Just simple . Orait lets cekidout!~

1. Print abjad-abjad ABC-Z  dengan menggunakan pelbagai jenis kertas warna (;

2. Guntingkan abjad-abjad dengan kemas (; 

3. Lekatkan abjad-abjad yang digunting tadi pada kad keras (seperti dalam gambar) (;
kad keras tu kalau nak buat sendiri pun boleh dengan menggunakan kotak atau apa-apa jenis kertas yang keras . Untuk projek mamanea ni, mamanea just beli saja kad keras di kedai . hehe . 35 keping RM3.50 . 

4. Siap!! (; 

Lepas ni boleh la demo dekat Amnea . Harap-harap Amnea bertambah minat untuk belajar . Kalau kita tengok yang jual di kedai tu, flash card dia ada abjad dan gambar mengikut abjad . Mamanea ni malas nak google-google bagai even nak letak huruf kecil pun malas . hehe . Kalau datang kerajinan tu, mungkin mamanea akan add on saja di belakang kad . Oke jugak kans ^____^y .

: Agak-agak boleh buat business flash card tak?hahaha . Owh mamanea bukan businesswomen :

0 comments:

Post a Comment

 

~ diarimaya.mamanea ~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea